Monthly Archives: March 2008

Fokken of vermeerderen?

De laatste tijd worden er steeds meer Bengaaltjes aangeboden via sites als Marktplaats. De meeste kattenverenigingen zien dit liever niet en hebben hun eigen kittenbemiddeling.
Fokkers die lid zijn van een vereniging moeten zich aan allerlei regels houden met betrekking tot het fokken en verzorgen van de kittens.
Hierdoor voorkom je misstanden zoals uit de mail die ik van iemand kreeg die het kitten via marktplaats had gekocht:
“Hij komt nl uit ….. is negen weken oud sterk vermagerd en al ruim een week zonder moeder. De nestjes worden in …… gefokt en in Nederland verkocht. Alle nodige papieren zitten er wel bij, we hebben het ook deels kunnen checken( achteraf) en het klopt. We hadden al een raar voorgevoel en dan kom je daar, is de moeder poes er niet maar wel nog 4 andere kittens en hij kon dus gelijk mee. Ik kan dan niet weglopen vond het zo zielig. Ik denk dan kom maar bij mij ik zorg dan wel voor je. Ik heb me handen vol aan het mannetje. Hij woog zondag nog maar 745 gram. Zondagavond nog bij de dierenarts geweest maar ze kon niets vinden. Met bijvoeren weegt hij nu alweer 900 gram.”
Ga altijd eerst bij fokkers thuis kijken, op shows kijken en bedenk dat “goedkoop” niet bestaat. De kattenvermeerderaars vragen in verhouding veel geld en vaak ben je aan dierenartskosten nog meer kwijt.
Dan liever iets meer uitgeven voor een kitten waarbij je garanties, papieren en begeleiding krijgt.

Helaas bestaat er nog een groep: Sommige “fokkers” hebben het idee snel iets te kunnen verdienen door zonder kennis van zaken katten te kopen en daar nesten mee te fokken. Zij kunnen wel lid van een vereniging zijn, maar weten niet echt wat ze aan het doen zijn. Zij hebben geen zicht op de lijnen,hebben zich niet in de materie verdiept, weten te weinig van het ras om verantwoord te fokken. Een fokker die serieus te werk gaat stelt kwaliteit boven kwantiteit en fokt alleen met de zorgvuldig uitgekozen dieren.

Flavia’s keurrapport

Keurrapport Dolce e Macchiato’s Flavia
2 maart 2008 NVvK Aalsmeer
Klasse: volwassen kastraat.
Lichaam en poten:
Goed gespierd lang lichaam op stevige goedgespierde poten. Ovale voeten, stevige nek.
Kop en ogen:
Prima afgeronde wigvormige kop. Mooie grootte. Iets langer dan breed. Lichte glooiing in het profiel. Oren mooi breed geplaatst. Mooi van grootte. Goede kin. Brede en lange neus. Ogen mooi groot en wijd geplaatst.
Vacht en kleur:
Prima zachte en volle vacht . Mooi kort en glad aanliggend. Prima contrast en mooie warme grondkleur. Spots mooi geplaatst. Eenkleurig of hier en daar tweekleurig met weinig contrast.
Staart:
Prima staart, mooi van lengte.
Konditie: Prima.
Opmerkingen: Rustige dame.
Kwalificatie: CAP
Voorgedragen BIV
Keurmeester: dhr. K. van der Steen

Pollux’ keurrapport

Keurrapport Dolce e Macchiato’s Pollux
2 maart 2008 NVvK Aalsmeer
Klasse: volwassen kastraat.
Lichaam en poten:
Zeer stevig uitgegroeide kastraat. Zeer gespierd. Stevige nek en stevige gespierde poten.
Kop en ogen:
Prima afgeronde wigvorm met een lichte glooiing in profiel. Lange brde neus. Kop ietsje langer dan breed. Fraaie goed breed geplaatste oren. Mooi van grootte. Ogen mooi groot en breed geplaatst. Ietsje schuin geplaatst en ovaal.
Vacht en kleur:
Uitstekende volle glanzende vacht . Fraaie warme grondkleur. Prima spots, mooi horizontaal. Hier en daar neigt het iets naar verticaal. Prima contrast.
Staart:
Prima staartlengte.
Konditie: Prima.
Opmerkingen: Rustige jongen.
Kwalificatie: CAP
Keurmeester: dhr. K. van der Steen