Ochtendhumeur

Laten we eens het gedrag van katten ’s ochtends ter sprake brengen. Waar onze poes Chelsea met tegenzin ontwaakt wanneer de wekker gaat, veert Lupo direct op. Zodra hij een wekker hoort (er zijn er meerdere in het huis), gaat hij naar het desbetreffende kamertje om zich er van te vergewissen of de gewekte persoon ook echt wakker is. Geheel gelukkig en stralend wenst hij je met kopjes goedemorgen, of bijt hij even zacht in je neus.
Chelsea doet het liever rustig aan. Ze doet haar ogen wel open, maar nog niet volledig, rekt en strekt zich een paar keer en gaat dan zo dicht mogelijk bij je hoofd liggen, om te voorkomen dat je op gaat staan. Eerst wil ze nog even met haar pootjes en nagels in je vel kneden, als was je haar moeder. Beledigd verdwijnt ze als je het lef hebt om op te staan.
Chandra is direct actief. In haar brein is opstaan verbonden met datgene wat ze het liefst doet: eten. Gelukkig blijft ze slank, ze heeft vast een hoge verbranding.
Maar nu het weekend. Ik ben geen langslaper, maar mag als ik niet hoef te werken, graag een uurtje langer blijven liggen. Lupo is wakker als de vogeltjes gaan fluiten en dat is soms erg vroeg. Blijkbaar verveelt hij zich dan, want ik heb hem op de volgende gedragingen betrapt:
Hij zet zijn poot achter het schilderij tegenover het bed en laat het met een irritante regelmaat tegen de muur aanklappen. Nog even ben je in dromenland, maar opeens hoor je het, klap, klap, klap…Hetzelfde met de Luxaflex. Hij gaat op zijn achterpoten staan en laat zijn rechterpoot van boven naar beneden glijden over de lamellen. Roetsj, roetsj, roetsj…En ongelogen, hij kijkt tegelijkertijd om te zien of zijn handeling effect heeft.
De laatste weken maakt hij het helemaal bont.
Hij plundert de boekenkast naast mijn bed. Boek eruit….. klap, nog een boek…klap, blaadjes….flap, doosjes met pennen, gummetjes en ander klein spul….klets…”ik wil AANDACHT!!!!”
Laatst was ik het zo zat, dat ik hem buiten de slaapkamer zette. Een kwartier later sprong hij op de deurknop en de deur was weer open. Omdat Chandra zo verliefd op hem is, volgt ze hem in alles, dus ook in zijn irritante gedrag. Ik zette ze alletwee buiten in de gang en deed de deur op slot. Een uurtje later kwam ik beneden om een ontbijtje te maken en daar zat het stel, schuldbewust op de tafel. Ze waren echt onder de indruk. Maar niet voor lang. De volgende dag stond mijn werktas nog in de gang. Lupo dacht, de kamer hoef ik niet meer te proberen voorlopig, laat ik dan de tas eens onderhanden nemen. Stencil voor stencil heeft hij uit de tas gehaald en de inhoud lag feestelijk over de trap. Keek hij nou echt wat triomfantelijk of was dat verbeelding?
Ik heb al van de andere gezinsleden gehoord, dat als ik hem buiten sluit, hij de anderen gaat wakker maken, dus een echte oplossing is er nog niet. Gelukkig zijn we erg gek op hem omdat het zo een enorme knuffel is, dat maakt weer veel goed.
Maar waar ik nu nieuwsgierig naar ben, is, hoe gaat dat bij jullie thuis?
Hannah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *