Wat zijn “de fuzzies”

Als de kittens geboren worden, is het contrast van de vacht met de spots heel groot. Na een week of vier gaan ze in de “fuzzies”, dan komen er lichtere, langere haren door de vacht, waardoor het patroon minder zichtbaar wordt (dit zie je vaak bij jonge wilde katten). Voor de fokker en koper zijn dit spannende weken, komen ze daar met een helder contrast na 10 weken weer uit? Meestal klaart de vacht rond 12/14 weken weer op. Later in hun leven maakt de vacht nog wel een paar spannende momenten door, ze kunnen teveel doorkleuren of de “ticking” (meerdere kleuren op een haar zoals bij Abessijnen), wordt erger.

Het is nog een heel probleem om een mooie “luipaardachtige” vacht te fokken. Het contrast kan, naarmate de Bengaal ouder worden minder worden. De ondergrondkleur trekt dan naar de kleur van de spots/ rozetten toe, die zelf ook vager kunnen worden. Het kan wel twee jaar duren voordat de kleur gestabiliseerd is en je kunt zien hoe je Bengaal is uitgegroeid.Tegenwoordig hebben de bengalen steeds minder “ticking” en een lichte ondervacht met scherpe aftekening.

Fuzzies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *